Život u predsoblju – Da bi se našao odgovor treba otvoriti sva vrata

Nije mu moglo pasti na pamet da zaslužuje nešto više od tog predsoblja. Spavao je na uskom kauču namijenjenom za obuvanje cipela, a ni svoja dva džempera nije okačio u ormar. Zašto? Nijesu bili izgužvani.

Glumac je rekao kako se sjeo i zasmijao se. A onda je počeo da plače. Žalio je za izgubljenom prilikom da živi u udobnosti, i smijao se svojim očekivanjima.

Nije znao da zaslužuje više. Nije znao da uvijek treba tražiti više od sudbine.
Kad sam čula ovu priču, razmišljala sam o tome koliko nas živi u predsoblju života, i čak ne sumnja da pored, iza susjednih vrata, je čitav svijet, cijela Narnija, ogromni panoramski prozori.

Mi ne tražimo, ne otvaramo vrata, unaprijed smo zadovoljni onim što imamo.

Ne veslamo, čekamo da nas dovedu do obale da bismo rekli: Oh, želio sam da idem tamo! Tačno tamo?

Mi ne znamo šta zaista želimo. I ne pokušavamo da tražimo. Pasivno plivamo, prihvatamo poklone sudbine. Ali, može se veslati prema svojim snovima, mogu se raširiti jedra, i uhvatiti povoljan vjetar. Može se biti zahvalan za ono što se ima, a ipak tražiti svoje “još”.

Život je traganje. Da biste pronašli odgovore, treba otvoriti sva vrata. Ključ će vas sigurno čekati iza jednih od njih. A to će biti ključ od nekih susjednih vrata. Koja tek predstoje da se nađu …

Olga Saveljeva

Prevod teksta: http://sobiratelzvezd.ru/chtoby-najti-otvety-nado-otkryt-vse-dveri/

​Prevela: Beba Muratović – bebamur.com