Šest pravila koji konzistentno pomažu da se izađe iz nervoze

​Dakle, da biste pomogli čovjeku da prevaziđe strahove, nemire, nesigurnosti, ovaj luk treba slomiti. Stvoriti nove veze, njihov novi poredak. A postoji samo jedan način da se to uradi: pomoću postupaka koji su neuobičajeni za neurotičare.

On treba da počne da deluje drugačije, da lomi svoje stereotipe ponašanja. I kada postoje pravila koja jasno regulišu ponašanje, tada je lakše promijeniti ga. Bez razmišljanja, bez rafleksa, bez obraćanja svom (negativnom) iskustvu.

Mojih šest pravila jasne su instrukcije kako djelovati u svakoj konkretnoj situaciji – od najjednostavnijih svakodnevnih (piti jutarnju crnu kafu ili sa mlijekom?) do onih koje se ponavljaju i sudbonosnih (da li imati dijete, na primjer). “Pa šta da radim?” – često me pitaju slušaoci tokom predavanja, govoreći o poteškoćama u životu. “A šta želite?” – samo pitam zauzvrat, i tu se mnogi izgube. Jer, prilikom donošenja odluke, su navikli da uzimaju u obzir bilo šta, samo ne svoje želje.

Da, to se treba naučiti. Ali, ako pratite moja pravila dovoljno dugo, barem mjesec dana – promjene u konkretnim reakcijama, i u cijeloj psihi će sigurno proizaći.

Takođe uvijek upozoravam da mijenjanjem stila ponašanja od anksiozno-neurotičnog do konzistentno zdravog, možete izgubiti ljude i novac. Neke ljude i neki novac.

Na primjer, konačno ćete reći prijateljici da vam se (već 20 godina) ne sviđa kada ona flertuje sa vašim mužem, a prijateljica, vrlo iznenađena, prestaće da vas zove. Ili ćete shvatiti da posao crpi svu snagu iz vas i napustićete ga … Na ovo treba da budete spremni. Kao i na pozitivne promjene kao što su novi prijatelji, novi inspirativni posao i novi izvor prihoda.

Autor – Mihail Labkovski

Izvor: http://www.cluber.com.ua/lifestyle/people/2017/10/mihail-labkovskiy-srazu-govorite-o-tom-chto-ne-nravitsya/

​Prevela: Beba Muratović – bebamur.com