Izbegavajte na svaki način da pripisujete sebi status žrtve

6. Svijet u koji se spremate da kročite, ne uživa dobru reputaciju.

Bolji je sa geografskog nego sa istorijskog stanovišta; kudikamo je privlačniji vizuelno nego socijalno. On nije milo mjestašce u šta ćete se uskoro uvjeriti, sumnjam da će biti mnogo privlačniji i u vrijeme kada ga budete napuštali. Međutim, to je jedini svijet koji postoji i ne postoji alternativa, a ako bi i postojala, to nije garancija da bi bila mnogo bolja od ove. Tamo su spolja džungle, isto kao i pustinje, klizave padine, blato itd. – doslovno, ali što je još gore i metaforično. Kao što je rekao Robert Frost: „Najbolji izlaz je uvijek pravo”. I još je kazao u jednoj drugoj pjesmi, „da živjeti u društvu znači opraštati.” Sa nekoliko zapažanja upravo o ovom činu prolaženja kroz želio bih da završim.
Pokušajte se da ne obraćate pažnju na one koji pokušavaju da vam život učine jadnim. Takvih će biti mnogo kako po zvaničnoj dužnosti, tako i samozvanih. Podnosite ih ako ih ne možete izbeći, ali čim ih se otarasite, tog trenutka zboravite na njih. Prije svega trudite seda ne pičate priče o nepravičnom ponašanju koje ste pretrpjeli sa njihove strane; izbjegavajte to ma kako bio saosjećajan vaš auditorijum.
Takve priče produžavaju postojanje vaših protivnika; vrlo je vjerovatno da oni računaju na to da ste brbljivi i da ćete saopštiti to svoje iskustvo drugima. Sam po sebi, ni jedan pojedinac ne bi trebao da upražnjava nepravičnost (ili čak pravičnost). Jedan na jedan odnos ne opravdava napor: vrijedan je samo eho. To je glavni princip svakog tlačitelja, bilo da je pod pokroviteljstvom država ili se rukovodi sopstvenim ja. Zato gonite ili gušite eho, ne dozvolite događaju kolikogod neprijatan ili značajan bio, da zauzme više vremena, nego što mu je bilo potrebno da bi nastao.

Ono što čine vaši neprijatelji dobija svoj značaj ili važnost zavisno od toga kako vi reagujete. Zato projurite kroz njih ili pored njih, kao da su žuto, a ne crveno svijetlo.

Ne zadržavajte se ni misaono ni verbalno, ne ponosite se time što ste im oprostili ili ih zaboravili – u najgorem slučaju, prvi korak je da se zaboravi. Tako ćete osloboditi ćelije svog mozga beskorisnog uzbuđenja, tako moguće da ćete čak spasiti te budale od njih samih, jer je perspektiva biti zaboravljeno kraća od perspektive biti oprošteno. Prebacite kanal: ne možete prekinuti emitovanje na toj mreže, ali možete barem smanjiti rejting. Takva odluka teško da bi se svidjela anđelima, ali će sigurno zadati udarac demonima, a u datom trenutku to je najvažnije.

Bolje je da ovdje prekinem. Biće mi drago ako smatrate da je ovo što sam vam rekao korisno. Ako ne, to ukazuje, da ste za budućnost mnogo spremniji nego što se moglo očekivati od ljudi vaših godina. To je, ja smatram, takođe razlog za radost a ne za zabrinutost.

U svakom slučaju, bili dobro pripremljeni ili ne, želim vam sreću, jer vas ne čekaju u životu samo praznici, zato će vam trebati sreća. Uostalom, mislim da ćete se snaći.

Izvor: http://www.mediaport.ua/staraytes-uvazhat-zhizn

Prevela: Beba Muratović -bebamur.com